Sweets Kendamas

DESPRE KENDAMA

Kendama – câteva date istorice și de interes despre această super jucărie!

Descriere generală

Cu originile în JAPONIA, fiecare kendama este formată din două părți principale: KEN(sabie) și TAMA (bilă) legate de către un fir numit ito. Corpul principal, ken-ul, are la un capăt un vârf numit kensaki iar în partea opusă o cupă numită Chuzura. Traversa de pe ken, numită Sorado, are 2 cupe. Cupa mare se numește Ozara iar cupa mică se numește Kozara.

Istoric – Origini

Jocul e foarte popular în Japonia, în schimb acolo a ajuns să fie chiar interzis prin regulament. Totuși se pare că japonezii au reusit să îl ducă la nivel de artă, iar proveniența lui este, paradoxal… europeană. Jocul apare în mai multe culturi. În Franța de exemplu se numea “bilboquet” și era vorba de o jucărie formată dintr-un mâner și o sin¬gură cupă în care putea fi prin¬să bila, iar la rivalii britanici se juca varianta „cup-and-ball“. Și în spațiul Germanic întâlnim un obiect și un joc pe același principiu numit Kugelfang. Dacă vorbim de vechime, putem spune că în vremea regelui Henri al III-lea, în 1585, jocul era deja practicat la curtea Franței.

Istoric – Japonia

Kendama a traversat celebrul Drum al Mătasii și a intrat în Japonia în Nagasaki. În anul 1777, în timpul dinastiei Edo, este deja pomenit ca făcând furori printre adulți. Se numea „Sukuitamaken“. Cu timpul popularitatea jocului a crescut iar la începutul secolului XX era un joc cunoscut de fiecare japonez. Militarizarea Japoniei și orientarea ei către cuceriri din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a dus la uitarea jocului. Kendama a fost redescoperită prin anii 1960. De atunci popularitatea jocului a crescut înființându-se cluburi unde membrii practicau jocul cu Kendama. Această mișcare de organizare a avut numeroase efecte: a apărut un set de reguli clare, a fost standardizat designul jucăriei și a apărut un cadrul de desfășurare a competițiilor Asociația Kendama din Japonia (JKA) înființat în 1975. Omul care a făcut acest lucru este Issei Fujiwara.

Istoric – Restul lumii

Schimbările apărute datorită dezvoltării internetului și a globalizării informației au dus și la o creștere a popularității acestui sport și în alte spații decât Japonia. Youtube-ul a reușit ca în mai puțini ani decât promovarea făcută de JKA, să popularizeze acest joc în toate colțurile lumii. Astfel , în anul 2008, apare Asociația de Kendama din Marea Britanie (British Kendama Association –BKA), care a organizat primul turneu.

Istoric – Romania

În Romania kendama a devenit populară în rândul skate-rilor și a bike-rilor prin anii 2004-2005. A devenit oficial de interes doar mai târziu în anul 2014 când au apărut câțiva jucători care au început să promoveze kendama și să posteze clipuri pe rețelele de socializare și youtube. Romania a devenit în 2017 una dintre cele mai mari comunități de kendama din lume!

Trick-uri populare cu kendama

Câteva dintre cele mai populare trick-uri din lumea kendama:

Big Cup, Small Cup, Base Cup, Spike, Airplane, Jumping Stick, Lighthouse, Earthturn, Lunar, Bird, Orbit, Whirlwind, Whirlslinger, Stuntplane, Downspike, Juggle, etc…

Depozitul Kendama

Depozitul Kendama – www.sweetskendamas.ro a inceput sa aduca in Romania cele mai noi modele de kendame din anul 2015.

DK se ocupa doar cu comercializarea kendamelor ORIGINALE provenite de la cele mai mari si mai cunoscute firme producatoare de kendama din lume.

Kendame comercializate de DK: SWEETS KENDAMAS, ISRAEL, MUGEN MUSOU, YUMU, USA, OZORA, SOL, KENHOLIX, DEAL WITH IT, FRIDAY, ACTIVE, GRAIN THEORY, EUROPE, LUNATAC si TERRA

Pe langă kendame, pe site, în magazinul nostru mai găsiti și accesorii, obiecte de îmbrăcăminte precum și alte jocuri si jucari distractive pentru dezvoltarea indemanânării sau a gândirii.


Această jucărie este specială deoarece în funcție de îndemanarea și imaginația ta, poți face infinit de multe trickuri.

POSTARI RECENTE

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

Newsletter sign up

Select your currency
EUREuro